2014. március 18., kedd

KEDVENC EGRI FALFIRKÁINK #01.

13:51

fotó: https://www.facebook.com/FeketeValerSior
A graffiti szó hallatán sokunknak vandál hülyegyerekek értelmezhetetlen kriksz-krakszai ugranak be elsőre, míg mások a modern művészet egyik fellendülőben lévő, még őszintének nevezhető ágát látják az exhibicionista fiatalok utcán, vonatokon, metrószerelvényeken vagy épp eldugott vasúti vonalak mentén elhelyezett színes, nyakatekert rajzaiban.

 Így vagy úgy tekintünk is az önkifejezés eme modern formájára, a lényeg, hogy a társadalmi felfogás a nyolcvanas évek vége-kilencvenes évek eleje óta óriásit változott, fejlődött eme urbanizálódó társadalomban elkerülhetetlenül feltűnő jelenséggel szemben, kezd szélesebb körökben elfogadottá, egyfajta művészeti szubkultúraként integrálttá válni. Sokan éppen ezért megfeledkezni látszanak arról, hogy a kilencvenes évek első fele, a nyugati utcaművészet berobbanása és elterjedése előtt miért is ragadtak annyian Neolux festékszórót, alkoholos filctollat, zsírkrétát, vagy bármi más, kezük ügyébe kerülő, nyomhagyásra alkalmas eszközt.

 Most induló sorozatunknak nem célja a bemutatni a város földalatti homályban rejtőző utcaművészeinek minőségi munkáit, de még csak a telefonfülkéken, postaládákon és megannyi egyéb felületen feltűnő kézjegyek hátrahagyóival sem kíván foglalkozni. Célja viszont megmutatni azt, hogy a véleménynyilvánítás, valamint önnön létezésünk világ felé való bizonyításának vágya az internet korában sem veszett ki az átlagemberből, és ugyebár mi más lenne legalkalmasabb fórum az önkifejezésre, ha nem az utca, ahol nap-mint-nap mindnyájan megfordulunk? 
 A modern világban, ahol már mindenki művész, és mindenkinek kijár a maga tizenöt perc hírneve, ne feledkezzünk meg azokról sem, akik tisztán, érthetően, egyfajta naiv bájjal szeretnének nekünk a névtelenség fátylába burkolózva üzenni valamit. Jöjjön hát most néhány furcsa, megmosolyogtató, figyelemfelkeltő, öncélú, vagy egyszerűen érthetetlen üzenet, az utca emberétől!

(ajánlott kiegészítő olvasmány: Pozsonyi Ádám - Lófasz, avagy az igazság diadalmaskodik!)


 01. AZ ELFELEDETT NEJLONZACSKÓ ESETE AZ ÉRSEKI PALOTA MÖGÖTT


Kedves barátunk nyilván roppant frusztrált lehetett az este korábbi óráiban történt események miatt, hiszen ahol éppen járt, ott kapta elő zsebéből fekete tintával töltött filctollát, hogy megossza a nagyvilággal, mily' szerencsétlenül is járt ama bizonyos nejlonzsákkal. Érdemes megfigyelni a homéroszi mondatot kezdő "E" szócskát, melynek köszönhetően akkor is behatárolhatnánk, hogy a kép Eger gyönyörű városában (vagy környékén) készült, ha fogalmunk sem lenne arról, hogy a felirat az érseki palota hátsó bejárata felé található.


02. KLASSZIKUS FIGYELMEZTETÉS A VIADUKT PILLÉRÉN

Volt idő, mikor a környéken lakók figyelmét valóban fel kellett arra hívni, hogy ne végezzék nagydolgukat a híd robosztus betonpilléreinek lábánál, és hát ha nem volt más módszer, a rendszerető lakó gerillaakcióba kezdett, s jómaga próbálta beleverni a tisztaságra kevésbé érzékeny társai fejébe azt, hogy mit illik, s mit nem szabad. Ehhez nem is volt másra szüksége, mint egy pár méterrel odébb fillérekért megvásárolható, Neolux márkájú festékszóróra, s máris úgy érezhette, tett valamit a társadalom jó útra térítésének érdekében. Egyfajta lakótelepi szuperhősről van tehát jelen esetben szó, akinek kilétét lassan több, mint húsz éve homály fedi, de egy biztos: Maga után hátrahagyott, társadalmi jócselekedetére méltán lehet büszke, hiszen mióta eme ikonikussá vált felirat a hidat a magasba emelő betonlábak egyikét ékesíti, azóta valóban kevesebben piszkítottak a viadukt alá! 








  03. ÁLLATIAS ÖSZTÖNÖK KINYILVÁNÍTÁSA EGY ROMHÁZ BELSEJÉBEN

Az egykor a vasútállomás épületével szemben álló, mára javarészt lerombolt, egykori borkombinát épületének egyik elhagyatott helyiségében leltünk eme roppant őszinte kinyilatkoztatásra. Csak a legjobbakat tudjuk kívánni a vágyait falra applikáló művésznek, és tiszta szívünkből reméljük, hogy azóta sikerült véghez vinnie a hőn áhított cselekvéssort!

04. GENNYTURMIX A PUSZTASÁGBAN

Persze nem csak a város szívében találkozni az önkifejezés vágyának túlcsordulásával küszködő személyek munkáival. Itt van ez a remek kis kép, egyenesen a semmi közepéről, egy vasúti híd oldaláról. Ha többet szeretnétek róla megtudni, IDE KATTINTVA találtok még fotókat, és egy rövid leírást












 05. IJESZTŐ JÓTANÁCS A VIADUKT OLDALÁN

"SZIVÉT ÓVATOSSAN VEDD KI!" Habár a helyesírás nem tökéletes, az üzenet mégis ijesztő (pláne azt tekintve, hogy egy ködös, ittas éjszakán hazafelé sétálva fedeztem fel a viadukt eldugottabb oldalán) és kissé elgondolkodtató. Kinek a szívét? Miért? És mióta lehet ez ott, kérem? MI FOLYIK AZ ÉSZAKI LAKÓTELEP KAPUJÁNÁL!? Válaszokat követelünk!
















06. ERŐSZAKRA VALÓ FELHÍVÁS A MEGBOLDOGULT EGRIX KLUBBAN

Mai, modern, szabadszájú társadalmunkban oly nehéz már felforgatónak nevezhető, megbotránkoztatónak tartott szlogeneket festeni a falakra. Kit ráz már meg egy jó kis anarchiázás? Ki a francot érdekel az egyház gyalázása? Ezt csinálja mindegyik útszéli hülye, kérem! Művészünk azonban itt nagyon jól belenyúlt a sűrűjébe, és kiválóan alkalmazta a sokkolás eszközét! Persze a helyesírás ez esetben sem az igazi... Illetve úgy fogalmaznék, nem teljes mértékben tisztázott, az alkotó mire is gondolt a falra vitel közben. "Nőverés"-re, mint "a gyengébbik nemhez (elnézést a politikailag inkorrekt kifejezésért...) tartozó személy bántalmazására" vagy épp "nő verés"-re, mint..., hát, úgy nem is igazán tudom... Ez persze nyilván puszta művészi árnyaltság, mely által az alkotó gondolkodásra készteti a művét szemlélő érdeklődőt. Tömény zsenialitás!
Azonban sajnos egyike azon kiváló munkáknak, melyeket élőben már nem valószínű, hogy meg lehet tekinteni.

07. LAKÓTELEPI ŐSZINTESÉG

Ukrán válság? Szíriai öldöklés? Lángoló Argentína, éhező négerek? Érdekli a fenét! A kisembernek is lehet véleménye, az ő életére jóval nagyobb hatást gyakorló dolgokról, kérem. "A felvonó a lépcsõházban javításra szorul, A szomszéd lánya szemtelen, a jobboldal meg nyomul!"

08. A RAJONGÓ


Emlékszünk esetleg a '75-ös, ifjúsági film, a Le a Cipővel! klasszikus firkájára? "Gazsi bácsi lótetű!", hirdette a felirat. Ezzel ellentétben pedig...

09. SZÍVSZORÍTÓ VALLOMÁS

Gyönyörű, példás lezárása egy lakótelepi kapcsolatnak. Kedves ex-miniszterelnökünk sem mondhatta volna ki szebben a végszót.
10. SZEMÉLYES KEDVENCEM

Ukrán válság és szolidaritás ide vagy oda, úgy látszik, észak-keleti szomszédainkkal a kilencvenes évek elején azért nem volt annyira felhőtlen a viszony. A tarajos fejjel együtt zseniális, amennyiben nem létezik (vagy létezett valaha) ilyen néven punkzenekar, követelem, hogy valaki azonnal alapítsa meg velem!
A fotót egyébként a Volán telep falánál készült, ami (tudtunkkal) a kilencvenes évek végéig mint graffiti legálfal is üzemelt, azonban egy ideje csak ilyen, és ehhez hasonló csemegéket találni rajta.

 

 
 SOROZATUNKAT HAMAROSAN FOLYTATJUK!

Amennyiben bárki szeretne Eger bel- vagy külterületén található firkát küldeni számunkra, tegye meg komment vagy e-mail formájában (bradleybuddy@gmail.com), és mi forrásmegjelöléssel megjelentetjük. Mára lefestett, lekopott, elfeledett feliratok is jöhetnek!

 (Jelen összeállítás képeinek gyűjtésében a Nép Hangja csapata volt segítségünkre)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

© 2013 Eger City Underground. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top